Skip to main content

DIGI.mobil

Circula o gluma in lumea administratorilor de retea: nu merge din cauza RDS. Am un bun prieten care le spune utilizatorilor in momentele de criza ca sunt probleme cu RDS-ul. Partea amuzanta e ca firma la care lucreaza nu foloseste serviciile RDS ;-) Totusi, e o explicatie rezonabila. Oamenii inteleg si asteapta, cu speranta pierduta in fata unui colos inabordabil. Deja a intrat in sange perceptia clientilor ca se repara cand s-o putea si n-ai ce face.
Desi actionarul principal, domnul Zoltan Teszari, este de origine maghiara, eu cred ca RCS&RDS este compania cea mai romaneasca din tara si de peste hotare. Au avut o politica agresiva de extindere. Te cumpara sau te inlocuiesc. Au plecat de la tv/internet si au ajuns sa vanda cu succes tv prin satelit, telefonie fixa si telefonie mobila. Au aproape 5 milioane de clienti cumulati pe diversele servicii si opereaza in Romania, dar si Ungaria, Cehia, Slovacia, Serbia, Croatia.
Tehnologia folosita a fost mereu cea mai ieftina care aproape merge. Multe companii din China au ajuns sa-si desavarseasca echipamentele reparand la nesfarsit defectiuni raportate de RDS. eBay si Alibaba sunt pietele de achiztie pentru tehnica. Ieftin e cuvantul de baza. Cand competitia toarna sute de milioane in buzunarele Cisco, RDS parteneriaza la nivel inalt cu Huawei. E rau? Discutabil. E ieftin si cam merge. In doi ani oricum se schimba tehnologia, diferentele tehnologice nu sunt extrem de mari, asa ca rezulta un TCO foarte bun aplicand aceasta metoda.
Ca vanzator RCS&RDS e bun. Ca si client RCS&RDS este o continua drama. Trebuie sa fi lucrat cu ei sa afli ce inseamna plati amanate la nesfarsit, contracte lasate in aer, bani pierduti, furnizori schimbati des samd. Am auzit povesti in care era o victorie sa-i faci sa plateasca la timp (cu o armata de avocati). Culmea e ca nu sunt mult mai rau fata de Orange sau Vodafone, care prin sistemul de imperiu birocratic omoara dorinta (sau realizarea) de a lucra cu ei.
RDS este scoala pentru multi oameni tehnici. In Bucuresti salariile oferite nu sunt motivante, de unde si lipsa actuala a tehnicilor buni. In provincie nivelul lor este foarte bun comparat cu media locala, astfel ca oamenii tehnici buni (si asa destul de rari) ajung in gradina RDS. In plus, compania este mult mai descentralizata operational fata de concurenta, ceea ce le creste performanta si le asigura resursa umana in caz de nevoie majora.
Toata lumea are nevoie de internet, tv si telefonie. Prezenta sucursalelor administrative in provincie RDS asigura lipirea companiei de oamenii locului, de autoritati, de micii capitani de judet samd. E genul de coeziune pe care o are Electrica si pe care o avea Romtelecom, cand inca aveau mult personal angajat. Asta se traduce prin scaderea costurilor si accelerarea executiei proiectelor se lovesc de birocratia locala.
Romtelecom s-a trezit tarziu, cu vreo 10 ani mai tarziu de cat ar fi trebuit si cu vreo 5 mai tarziu din momentul de extrema urgenta. Au o tactica occidentala: preturi bune, suport bun, echipamente scumpe - asadar costuri foarte mari de acoperire a pietei. E usor ridicol, dar tehnic Romtelecom ofera/vinde internet mai bine ca RDS, iar RDS vinde telefonie mai bine ca Romtelecom.
Cu peste un miliard de euro profit operational Orange si Vodafone incearca sa-si mentina pozitia de oligopol si sa mentina telefonia mobila scumpa, umfland si fabricand nevoia de mobilitate. Zapp intra la capitolul dezamagiri majore. Au avut multe idei bune, au oferit primii date via mobil, abonamente de grup, preturi mici in retea, telefonie gsm fixa. Din nefericire au facut-o prost mereu, fara consistenta si lacom, iar acum culeg roadele unei mase de utilizatori dezmagiti de ei si atrasi de concurenta.
Cosmote a invatat lectia de afara si probabil si de la Zapp. Au lansat oferte bune pentru piata low-end, s-au concentrat pe aducerea de abonati, nu au devenit lacomi si batosi peste noapte. Desigur, pierd bani, multi. E singura metoda de a rupe o bucata din piata. Rezultatul? Telefonie mai ieftina, concurenta reala pentru Orange si Vodafone, un numar mare de abonati.
3G - o idee care a agitat spiritele in ultimii ani. Noul standard de telefonie mobila suporta voce si date (internet ieftin pe/telefon mobil). Toti asteptam asta! Operatorii de GSM au venit cu lectia profiturilor mari invatata. Avem internet, avem date, avem video. Costa o mana si un picior. Desigur, utilizatorii sunt reticienti in a le folosi, pe buna dreptate, judecand costurile asociate. In plus, nu exista inca o aplicatie utila si necesara pe mobil care sa justifice si sa propulseze folosirea internetului. Internetul e painea utilizatorului mobil, iar operatorii il vand la pret de caviar.
Licenta. De asta au nevoie operatorii de telefonie pentru a opera in frecventa 3G, diferita de cea actuala, 2G. 35 de milioane de dolari au scos din buzunar Orange si Vodafone pentru primele doua licente. Urmatoarele doua s-au dus la Zapp si … RDS, nu Cosmote! Zapp iese din discutie deoarece si-a dovedit deja incapabilitatea de a actiona, chiar daca au 25 de ani in care pot sa tot incerce sa vanda servicii 3G. RDS este supriza.
DIGI.mobil este numele surprizei 3G. Cu metoda romaneasca la care exceleaza RCS&RDS a reusit sa lanseze un serviciu de telefonie mobila peste 3G, lipit de cel de telefonie fixa, RDS.tel. Urmeaza serviciul de date (internet) peste acelasi 3G. Fara mare tam-tam DIGI.mobil a debutat in Oradea, Timisoara, Constanta, Craiova samd. Zilele astea va porni oficial si in Bucuresti, unde se distribuie zeci de mii de telefoane mobile.
Telefoanele DIGI.mobil sunt distribuite gratuit, in custodie. E vorba de 3 modele Huawei, copii LG/Samsung la prima vedere, ce arata si performeaza decent. Deja sunt cumparate peste un milion din aceste telefoane, gata pentru a fi impartite abonatilor existenti. De remarcat ca telefoanele sunt destul de avasante, au suport Java, 1 sau 2 camere de luat vederi, suport card de date, incarcare USB samd.
Preturile practicate in DIGI.mobil sunt lovitura care o sa schimbe telefonia romaneasca, asa cum o … stiam. Preturile sunt aceleasi cu cele din RDS.tel, iar telefoanele sunt incluse in abonamentul RDS.tel, care la randul lui vine lipit de conexiunea la internet. 1 cent in RDS.tel/DIGI.mobil, 2 centi spre Romtelecom, 8 centi catre retelele mobile romanesti sau retelele fixe straine, 18 centi catre retelele mobile straine. Preturile sunt atat de bune incat lovesc puternic si in piata de cartele pentru VoIP in strainatate. Abonamentele RDS.tel deja includ sute/mii de minute in retea, pentru cativa euro. Convorbirile DIGI.mobil se vor scadea din respectivele minute. Mi-e greu sa gasesc oferte echivalente la operatorii de telefonie mobila. Poate Cosmote, in unele configuratii, sa vina cu o oferta mai buna.
Preturi mici, poate la 10% din preturile concurentei, telefoane gratuite, milioane de clienti deja existenti. O oferta la care nu ai de ce sa spui NU. O oferta care te face sa renunti si la abonamentul de la telefonul fix si la cel mobil. Tentatia de a schimba va fi foarte mare mai ales pentru utilizatorii casnici, fara o putere mare financiara, adica majoritatea utilizatorilor de telefonie.
Ce va urma? Oferta de date pe DIGI.mobil. Daca vor veni cu o pretuiala la fel de competitiva vor castiga rapid si utilizatorii de business, pentru care conexiunea permanenta e esentiala. Nu stiu cine le-a gandit strategia, dar nu pot decat sa felicit respectiva persoana. Miscarile sunt geniale si revolutionare, cata vreme sunt sustinute tehnic. E o provocare, insa nu e imposibil.
Intre timp, RCS&RDS a renuntat la a se lista la bursa din Londra, pe seama turbulentelor bursiere internationale. A urmat un imprumut de 500 de milioane de euro, de la un consortiu de 14 banci, in frunte cu ING si Citibank. Banii sunt necesari pentru dezvoltarea retelei DIGI.mobil. Probabil va urma a noua incerare de listare, dupa (potentiala) reusita a seviciului DIGI.mobil. Probabil vor obtine atunci o capitalizare de 3 miliarde de euro. Ar putea folosi banii pentru plata datoriilor acumulate, care depasesc 1 miliard (cifre estimate de mine).
RDS&RCS are o problema mare de imagine. E cea din gluma cu care am inceput. Operatorii de telefonie mobila stau foarte bine la capitolul imagine, brand, reclama, tineri bucurosi de experiente gsm care le definesc viata samd. RCS&RDS e perceput ca Noul Oficiu Postal - in materie de tratament al clientului.
O alta problema de imagine provine din lipsa transparentei. Nimeni nu expune operatiunile interne, dar toate companiile incearca sa dea o impresie, sa formeze o poveste pentru presa si clienti. RDS nu stie sa vorbeasca cu lumea nici la nivel inalt. Actionarul majoritar e un personaj enigmatic despre care circula diverse povesti. Poate e un domn bine intentionat si caruia nu-i place presa. Ar trebui totusi sa-si angajeze persoane care sa se ocupe de imagine si de contactul cu exteriorul. Altfel, ramane impresia de mica mafie, persoane si actiuni care nu se pot explica, operatiuni care mascheaza samd. Totul se traduce prin lipsa de incredere transmisa clientilor.
Des-romanizarea sistemului de suport, transparenta fata de clienti, dialogul cu exteriorul - sunt capitole la care RCS&RDS are de lucru. Da, pot continua ca pana acum, fara dificultati. Daca oferta e suficient de buna clientii vor cumpara, insa nu vor avea niciun fel de atasament sau consideratie fata de furnizor. Pe termen lung vor pierde mult din potentialul castig, pentru ca traim intr-o lume in care comunicatia se comodizeaza extrem, iar in cativa ani relatia cu clientul, nu pretul, vor desemna castigatorul.
Sursa: dragosh.bloghost.ro

Popular posts from this blog

Test New ALFA-AWUS036H v.2 (1.000mW) VS ALFA-AWUS036H v.1 (500mW)

- Recently emerged the New ALFA-AWUS036H v.2 (1.000mW), and these are the tests. TEST WITH NETSTUMBLER 1) usb da 100mW chipset railink 2) usb da 200mW chipset railink rt73 3) intel 2200 b/g con connettore esterno rp-sma 4) Alfa-AWUS036H 500mW 5) New Alfa-AWUS036H V2 da 1.000mW

TBS5520 Multi-standard TV Tuner USB Box review

Noul TBS5520 Multi-standard TV Tuner USB Box a celor de la TBS se foloseste de RafaelMicro R848 multi-standard tuner si  AVL6882 Demodulator pentru a reda urmatoarele standarde: ETSI EN 302-755 V1.3.1 (DVB-T2/T2-Lite) ETSI EN 300-744 V1.6.1 (DVB-T) ETSI EN 300-429 V1.2.1 (DVB-C) ETSI EN 307-421 V1.2.1 (DVB-S2) ETSI EN 300-421 V1.1.2 (DVB-S) ARIB STD-B31 V1.6-E2 (ISDB-T) ITU-T J.83 Annex B 12/2007 (J.83/B) http://www.tbsdtv.com/products/tbs5520_multi-standard_tv_tuner_usb_box.html Pe aspectul fizic nu insist, sunt destule fotografii pe internet, vreau doar sa punctez cateva aspecte: pentru alimentare este necesar cablu Y USB - este singura modalitate de a furniza energie si de aici avem o limitare in ceea ce priveste functionalitatea cu motor HH mobilitate sporita si posibilitatea alimentarii directe din bateria unui notebook sau chiar conectarea la Tableta Android (de indata ce driverele vor fi gata) “TBS 5520 USB2.0 in warm state” nici rece dar nici fierbin

FTS4BT Wireless Bluetooth® Protocol Analyzer & Packet Sniffer

Complex & Ever Changing Bluetooth is an extremely complex software and hardware technology that is evolving fast. Even the most experienced Bluetooth developers and test engineers are challenged by keeping up with the latest changes from the baseband all the way to the profile level. Interoperability There are now enough Bluetooth-enabled devices on the market to prove that the technology is viable. Commercial success is tied to making sure that your devices interoperate smoothly so consumers can realize the benefits of Bluetooth. Currently Supported Version 2.1+EDR Features: Extended Inquiry Response. Secure Simple Pairing. QoS. Non-Automatically Flushable Packet Boundary Flag. Sniff Subrating. Erroneous Data Reporting. Encryption Pause and Resume. Link Supervision Timeout Changed Event. Security Mode 4. Supports EDR (Enhanced Data Rate): FTS4BT is the only analyzer currently on the market to support Bluetooth v2.1 + EDR. Finger-sized Bluetooth ComProbe: Air sniffing hardware