Skip to main content

Lumea Open-Source în săptămâna 24 - 30 martie 2008

Ştiri
<> Asta mă întrebam acum o săptămână. Evident, nu Linuxul! Mac OS X a cedat primul, în a doua zi de concurs, din cauza unei vulnerabilităţi în browser-ul Safari (da, cel băgat pe gât utilizatorilor Windows ce folosesc QuickTime sau iTunes). Charlie Miller, cel care l-a spart, a câştigat 10.000$ şi laptop-ul pe care era instalat sistemul de operare pe care l-a atacat. Problema e cu atât mai gravă pentru Apple, cu cât e ştiut că la aceeaşi competiţie, anul trecut, tot un sistem de operare Mac OS X a cedat primul (din cauza unei vulnerabilităţi în QuickTime, atunci). Vista a cedat în a treia zi de concurs, iar Ubuntu a rămas neînvins! Detalii găsiţi aici, aici şi aici. Mai multe despre ce înseamnă aceste rezultate citiţi în acest articol.
S-a discutat mult despre OOXML săptămâna aceasta. Puteţi citi 5 motive rele pentru care nu trebuie votat pro-OOXML, de exemplu. Companiile mari din Open-Source sunt împotriva aprobării OOXML ca standard ISO, Red Hat publicând articole ample pe această temă. Cuba a zis "NU", iar India a făcut la fel, dar se pare că până la urmă formatul celor de la Microsoft va deveni standard ISO. Cum aşa? Păi se pare că Microsoft are grijă să cumpere nişte voturi în Germania, Croaţia sau Polonia. Există şi păreri cum că OASIS ar avea de suferit în cazul în care OOXML ar pierde aprobarea ISO.
În sfârşit avem parte de articole pozitive despre plăcile grafice AMD/ATI ce rulează pe Linux. Este vorba despre AMD Radeon HD 3200 / 780 G. Felicitări celor de la AMD pentru alegerea de a deschide coduri sursă şi specificaţii. Directorul Red Hat este de părere că folosirea softului closed-source în companii duce la pierderea a miliarde de dolari anual. De ce? Pentru că multe companii au de scris cod asemănător, mereu de la 0, din moment ce nu-l pot obţine de nicăieri altundeva.
Controversată la început, licenţa GPLv3 are din ce în ce mai mulţi „adepţi”. Momentan există peste 2000 de proiecte sub licenţă GPL v3. Dar mai există şi licenţele LGPL şi AGPL...
Prea am lăudat Linuxul. E timpul să vedem ce nu poate face Linux. Zburatul nu este unul din lucrurile pe care Linux nu poate să-l facă. Şi fiindcă articolul menţionează despre instalarea Linux pe PlayStation 3, vă invit să citiţi acest articol. Iar dacă nu v-aţi lămurit despre diferenţa dintre Unix şi Linux, vă invit să studiaţi acest articol.
IBM a făcut o mutare excelentă. S-a decis să sprijine proiectul EnterpriseDB, care la rândul lui sprijină proiectul PostgreSQL. Postgre are nevoie de sprijin comercial pentru a contrabalansa echipa Sun+MySQL. Şi ce este bine este şi faptul că nici Oracle nu se lasă mai prejos.
Aplicaţii
Lansare importantă pentru OpenOffice.org: versiunea 2.4 vine cu multe chestii noi şi îmbunătăţiri de performanţă. Am constatat cu stupoare săptămâna aceasta că OpenOffice.org Impress nu suportă desenare de tabele şi sper că această funcţionalitate a fost adăugată în versiunea 2.4, pe lângă cea cu tranziţiile 3D OpenGL care oricum mi se par inutile. Aşteptată în septembrie, versiunea 3.0 ar trebui să vină cu modificări şi mai impresionante (printre care şi suport pentru formatul OOXML).
Extensii de Firefox. Astăzi vă prezint extensii ce vă ajută la navigarea pe internet sau ce transformă browser-ul în manager de fişiere.
Ştirile despre Firefox 3 sunt peste tot. Aşteptat în iunie, va fi inclus în stare Beta în toate distribuţiile mari ce vor fi lansate până atunci. Este oare destul de stabil? Până va deveni suficient de stabil, ramura 2 este îmbunătăţită încontinuu. Avem de-a face cu lansarea versiunii 2.0.0.13 săptămâna aceasta, urmată de lansarea suitei SeaMonkey 1.1.9.
O scurtă trecere în revistă a 9 chestii ce trebuie îmbunătăţite în GNOME găsiţi în acest articol.
Noul KDE 4 şi viitorul Amarok 2 au fost prezentate la OpenExpo în Elveţia. Găsiţi şi filmuleţe de la prezentare. Munca la versiunea 4.1 e în toi şi detalii găsiţi aici. Dacă vreţi să vedeţi şi capturi de ecran, consultăţi acest link. Şi KTorrent s-a pregătit pentru KDE 4 cu versiunea 3.x. Din aceeaşi categorie vă prezint un interviu cu Matthias Ettrich, omul din spatele proiectului KDE!
Fiindcă v-aţi plictisit de ştiri despre KDE sau GNOME, vă prezint awesome. Acest micuţ manager de ferestre atrage şi datorită numelui :)
Beagle a ajuns la versiunea 0.3.4. E un soft de indexare a datelor de pe calculator pentru a putea fi găsite mai uşor. E recomandat ca noua versiune să fie instalată pe Mono 1.9. Şi asta îmi aduce aminte de faptul că spuneam la un moment dat că Mono e un proiect controversat. De ce? Un sumar al „pericolului” pe are îl reprezintă Mono pentru Linux, puteţi citi aici.
Despre Wine am tot vorbit. Dar am aflat săptămâna aceasta de LINA. LINA este opusul Wine: permite rularea aplicaţiilor Linux pe Windows sau Mac. Destul de inutil, zic eu, pentru că de obicei aplicaţiile de Linux fie au versiune de Windows/Mac, fie nu îşi au rostul pe un alt sistem de operare.
Nu ştiu dacă aţi avut ocazia să vă „jucaţi” cu un laptop de 100$. Puteţi să vă jucaţi cu aplicaţii pentru el, folosind un emulator. Un exemplu despre cum se face, citiţi aici.
Data trecută vă ziceam de Drupal şi acum vă spun despre Joomla, o aplicatie Open-Source echivalentă. Tot o aplicaţie web excelentă şi utilă e phpMyAdmin. Tocmai a fost lansată versiunea 2.11.5.1.
Şi de CrossOver Games vă spuneam data trecută şi puteţi citi un review despre această aplicaţie pe blogul dedicat review-urilor wine sau pe Phoronix.
Web Console pare o aplicaţie interesantă. Aplicaţia permite rularea de comenzi pe un server, la distanţă, transferul de fişiere cu acel server, etc. Deci, se comportă ca un client SSH, doar că rulează la cele mai noi standarde web.
Dezvoltarea Automatix a încetat. Acest proiect controversat avea ca scop crearea unor pachete de instalare de aplicaţii mai simple, în stil Windows, pe sistemele de operare înrudite cu Debian Linux.
Foarte interesant acest articol ce prezintă viitoare „superstaruri Open-Source”. Este vorba de o serie de aplicaţii tinere ce s-ar putea să aibă un succes imens în viitorul apropiat.
Sisteme de operare
Iar despre Ubuntu. Vă prezint un review despre cel mai nou beta al versiunii 8.04. Impresiile sunt pozitive. De asemenea, am mai găsit un review pozitiv despre PC-BSD 1.5!
Linuxul devine din ce în ce mai prietenos. E din ce în ce mai grea alegerea unei distribuţii pe care să o instalaţi pentru minim 6 luni pe sistemul dvs. ArsTechnica are un articol ce compară versiunile curente de Ubuntu, openSUSE şi Fedora (care tocmai a lansat primul Beta al versiunii 9). Sper să vă ajute...
Apropo de noul Beta al celor de la Fedora, puteţi citi ceva detalii aici şi, bineînţeles, vă puteţi delecta cu nişte capturi de ecran.
Capturi de ecran vă mai pot prezenta cu noul program de instalare cu care va fi înzestrat Debian Lenny, PCLinuxOS 2008 şi UlteoApplication System.
Cred că săptămâna asta a fost una a review-urilor. Vă mai invit să citiţi despre Vector Linux 5.9,
Novell pregăteşte SLES 11. Fiind o distribuţie comercială, durata ei de viaţă este mai lungă şi la fel şi ciclul de dezvoltare. Va apărea pe la mijlocul anului viitor.
Dezvoltatorii români nu au stat degeaba. A apărut o nouă imagine ISO TFM Workstation. Avem parte de aplicaţii multimedia mai noi şi mai multe, deci e binevenită!
La capitolul altfel de sisteme de operare, vă prezint Whitix, un sistem de operare în fază incipientă de dezvoltare, ce vrea să-şi facă loc pe sistemele de birou ale utilizatorilor de PC-uri pe arhitectura 32bit. De asemenea, vă prezint şi Syllable, un sistem de operare inspirat de AmigaOS, bazat pe AtheOS şi care este într-o fază mult mai avansată de dezvoltare decât Whitix. Ambele sisteme de operare sunt Open-Source!
Şi am încheiat! Vă doresc o săptămână cel puţin la fel de liberă ca cea care tocmai a trecut!
Autor: Silvian Creţu

Popular posts from this blog

Test New ALFA-AWUS036H v.2 (1.000mW) VS ALFA-AWUS036H v.1 (500mW)

- Recently emerged the New ALFA-AWUS036H v.2 (1.000mW), and these are the tests. TEST WITH NETSTUMBLER 1) usb da 100mW chipset railink 2) usb da 200mW chipset railink rt73 3) intel 2200 b/g con connettore esterno rp-sma 4) Alfa-AWUS036H 500mW 5) New Alfa-AWUS036H V2 da 1.000mW

TBS5520 Multi-standard TV Tuner USB Box review

Noul TBS5520 Multi-standard TV Tuner USB Box a celor de la TBS se foloseste de RafaelMicro R848 multi-standard tuner si  AVL6882 Demodulator pentru a reda urmatoarele standarde: ETSI EN 302-755 V1.3.1 (DVB-T2/T2-Lite) ETSI EN 300-744 V1.6.1 (DVB-T) ETSI EN 300-429 V1.2.1 (DVB-C) ETSI EN 307-421 V1.2.1 (DVB-S2) ETSI EN 300-421 V1.1.2 (DVB-S) ARIB STD-B31 V1.6-E2 (ISDB-T) ITU-T J.83 Annex B 12/2007 (J.83/B) http://www.tbsdtv.com/products/tbs5520_multi-standard_tv_tuner_usb_box.html Pe aspectul fizic nu insist, sunt destule fotografii pe internet, vreau doar sa punctez cateva aspecte: pentru alimentare este necesar cablu Y USB - este singura modalitate de a furniza energie si de aici avem o limitare in ceea ce priveste functionalitatea cu motor HH mobilitate sporita si posibilitatea alimentarii directe din bateria unui notebook sau chiar conectarea la Tableta Android (de indata ce driverele vor fi gata) “TBS 5520 USB2.0 in warm state” nici rece dar nici fierbin

FTS4BT Wireless Bluetooth® Protocol Analyzer & Packet Sniffer

Complex & Ever Changing Bluetooth is an extremely complex software and hardware technology that is evolving fast. Even the most experienced Bluetooth developers and test engineers are challenged by keeping up with the latest changes from the baseband all the way to the profile level. Interoperability There are now enough Bluetooth-enabled devices on the market to prove that the technology is viable. Commercial success is tied to making sure that your devices interoperate smoothly so consumers can realize the benefits of Bluetooth. Currently Supported Version 2.1+EDR Features: Extended Inquiry Response. Secure Simple Pairing. QoS. Non-Automatically Flushable Packet Boundary Flag. Sniff Subrating. Erroneous Data Reporting. Encryption Pause and Resume. Link Supervision Timeout Changed Event. Security Mode 4. Supports EDR (Enhanced Data Rate): FTS4BT is the only analyzer currently on the market to support Bluetooth v2.1 + EDR. Finger-sized Bluetooth ComProbe: Air sniffing hardware